Giriş
Fotoğrafçılıkta kontrast en basit anlamda bir fotoğraftaki en aydınlık alan ile en karanlık alan arasındaki poz farkıdır. En aydınlık alan ile en karanlık alan arasındaki poz farkı ne kadar büyükse yüksek kontrastlı bir fotoğraf, eğer bu değer düşükse düşük kontrastlı bir fotoğraf denilebilir. Kontrast, fotoğrafın ışık değerleriyle alakalı olabileceği gibi hue ve saturation parametreleriyle de ilgili olabilir. Yani, bir fotoğraf içerisinde bir birine uzak seviyelerde hue veya saturation bulunuyorsa bu parametreler için de kontrast var denilebilir.
Hikaye
Fotoğrafçılıkta kontrast bir resmin arkasında bir hikaye olması, görüntünün yalnızca görsel bir temsilden daha fazlasını ilettiği anlamına gelir; derinlik ve anlam katan bir deneyimi, duyguyu veya bağlamı kapsar. Bunun gerektirdiği birkaç temel husus şunlardır:
Bağlantı : Fotoğrafçı ile özne arasındaki veya özne ile izleyici arasındaki ilişki. Kişisel bağlantılar, görüntünün ardındaki anlatıyı zenginleştirebilir.
Bağlam : Yakalanan anı çevreleyen arka plan bilgisi. Bu, fotoğrafın çekilmesine yol açan yer, zaman ve koşulları içerebilir.
Duygu : Görüntünün uyandırdığı hisler, ister öznenin ifadeleri, ister ortam, isterse genel ruh hali olsun. Bir resim, neşe, üzüntü, nostalji veya zafer hikayesi anlatabilir.
Anlatı : Fotoğrafa yol açan olaylar dizisi. Bu, fotoğrafçının yolculuğunu, öznenin geçmişini veya sahnenin daha geniş kültürel veya sosyal etkilerini içerebilir.
Sembolizm : Fotoğrafta daha geniş temaları veya fikirleri temsil eden, izleyicilerin yüzeyin ötesinde daha derin anlamlar yorumlamasına olanak tanıyan öğeler.